Výroba našeho piva

Výroba našeho piva

 

Své pivo vyrábíme prostřednictvím moderní nerezové technologie za použití typických klasických výrobních postupů českého piva, které má doma i ve světě velkou oblibu.

K výrobě Jarošovského piva používáme slad z regionálních sladoven, a to z Kroměříže a Záhlinic. Voda je místní, chmel žatecký. Varna pivovaru je dvounádobová, vyrážená mladina 20 hl. Vaříme dekokčním způsobem na dva rmuty. Várka trvá 9 hodin, následuje spílání, tj. chlazení mladiny na zákvasnou teplotu 8 °C. Používáme kvasinky spodního kvašení. V kvasných tancích probíhá hlavní kvašení při teplotách cca 10,5 °C, které trvá dle stupňovitosti piva 7–10 dnů. Ke konci chladíme razantněji tak, aby kvasinky sedimentovaly ke dnu.

 

Poté se mladé pivo suduje do ležáckých tanků o objemu 40 hl, kde dozrává po dobu 30 až 60 dnů. Zde pivo získává konečný buket neboli charakter, dobou ležení dochází ke zjemňování chuti a v neposlední řadě se pivo přírodní cestou sytí vznikajícím CO2, který pivu dodává říz a pěnivost. Tanky jsou opatřeny duplikátorem, za pomocí kterého udržujeme v tancích optimální teplotu. Jako chladicí medium slouží glykol. Systém je řízen počítačem.
Následuje stáčení piva do vysanitovaných kegů v nefiltrované podobě s obsahem kvasinek (obsahují zdraví prospěšné vitamíny řady B) nebo se před stáčením zfiltruje na křemelinovém filtru.

Schematický plánek výroby s popisem technologíií

SchemaCista01

SchemaCista02

Ke stažení